Суровоста кај животните сега се казнува до седум години затвор во САД

Во ретка прилика на политичко единство, Доналд Трамп во понеделникот потпиша двопартиски акт со кој, за прв пат, се забранува суровост на животните и го смета за злосторство казниво со парични казни и до седум години затвор.

Предлог-законот, наречен „Спречување на суровоста на животните и законот за тортура“, беше воведен во  оваа година од двајца пратеници од Флорида – претставникот Верн Бучанан, републиканец и претставник Тед Деуч, демократ. Го проширува законот за 2010 година, потпишан од Барак Обама, со кој се забрануваат видеата на кои се гледа дека животните се уништуваат, палат, се дават, се задуваат или подложени на други форми на тортура. Сега, намерите за суровост прикажани во видеата се исто така кривични дела.

„Ова е многу важен закон и чест е да се вклучиме во тоа“, рече Трамп на церемонијата за потпишување во понеделникот. „Драго ми е што го завршивме тоа“. Предлог-законот беше донесен едногласно со гласовно гласање вво октомври. Истиот беше донесен едногласно од Сенатот во ноември.