- Advertisement -
СветСиндикат

Таму тие ќе протестираат и ќе работат: Фриленсери ќе кампуваат пред собранието

Таму тие ќе протестираат и ќе работат: Фриленсери ќе кампуваат пред собранието - Работник
315views
Претставници на Здружението на Интернет работници (хонорарни работници – фриленсери) поставија два големи шатори пред српскиот парламент и десетици мали, со што блокираа едната лента на плоштадот Никола Пашиќ.

Здружението организираше протестен камп и протест поради незадоволство од предложениот модел на оданочување на приходот претставен од Владата на Србија, а протестните активности ќе траат до 10 април.

Како што најавија, таму ќе работат.

Претседателот на тоа здружение, Миран Погачар, изјави дека тие се собрале да ја изразат својата подготвеност да се борат и во такво студено време и дека ќе останат таму три дена.

„Не се согласуваме со предлогот на Владата на Србија и за минатото и за иднината. „Во еден случај, владата направи чекор напред кога станува збор за приходи од околу 460 евра, но мислам дека ова е проблем не само за оние што добиваат толку многу, туку и за сите фриленсери“, изјави Погачар за агенцијата Бета .

Тој рече дека, доколку е потребно, ќе реагира кога предлогот на Владата ќе влезе во собраниска процедура и дека нема да се откаже.

„Ќе побараме, доколку има можности, да се обратиме до Собранието кога ќе се усвои предлогот со цел да го искажеме нашиот став и да објасниме зошто предлогот е незаконски и нефер“, рече тој.

Погачар истакна дека е потребно да се најде едноставно решение кое ќе биде применливо за сите.

Сојузот на угостители Земун донираше 500 сендвичи, вода за пиење и слатки за собраните фриленсери.

Погачар претходно изјави дека протестот бил пријавен во полиција и дека учесниците на собирот ќе постават шатори на тротоарот, патот и паркот, каде ќе останат и од каде ќе работат.

Извор: bizlife.rs