Твитер добива тужби поради масовните отпуштања

„Твитер“ се соочува со колективна тужба поради масовни отпуштања кои потенцијално би можеле да ја преполоват неговата работна сила. Според законот за работни односи, компаниите со 100 или повеќе вработени се обврзани да ги известат за масовните отпуштања 60 дена однапред.

Обвинителите прават се што можат за да ги заштитат поранешните вработени на „Твитер“

„Њујорк тајмс“ претходно објави дека „Твитер“ ќе започне со отпуштања и дека околу половина од вработените во компанијата ќе бидат погодени.

„Твитер“ соопшти дека отпуштањата се неопходни за компанијата да продолжи напред. Некои луѓе известуваат на социјалната мрежа дека нивните работни мејлови се веќе исклучени и отстранети од централниот налог на компанијата Slack.

Обвинителите бараат од судот да издаде налог со кој „Твитер“ ќе се присили да се придржува до WARN законот. Тие, исто така, бараат судот да ѝ забрани на компанијата да бара од вработените да се откажат од нивното право да тужат. Шенон Лис-Риордан, адвокат кој ги застапува тужителите, рече дека тие ја поднеле тужбата „во обид да се уверат дека вработените се свесни дека не треба да се откажат од своите права и дека имаат можност да ги остварат своите права“.

Лис-Риордан, исто така, беше адвокатот што ја водеше тужбата против „Тесла“ во јуни поради отпуштања со кои беа намалени 10 отсто од работната сила на производителот на автомобили.

Фото: Pixabay