- Advertisement -
Светот на работникот

Текстилните работници во Штип ќе добијат споменик – Игла

Текстилните работници во Штип - Работник
310views

Штип ќе има споменик на текстилството. Децениската работа и сите убави и макотрпни моменти во една од најтешките професии се симболизираат со Иглата. Од тука, и идејата Штип да добие споменик што ќе биде метафора за значењето на текстилството на градот кој веќе 70 гопдини живее и се развива благодарение на текстилната индустрија

„Една умтеничка инсталација која ја направивме заедно со о. Штип и фондација Отворено Општество и цаци Центар за Активна култура и е посветена на текстилните работнички кои се 50 години носители на индустријата во град Штип и заслужуваат свое спомен обележје во овој град , бидејќи досега немаше посветено баш на нив“изјава Денис Ампев, објави ТВ Стар