Занимливости

Тенисерот Роџер Федерер донираше школски прибор и храна за милион дечиња

Тенисерот Роџер Федерер донираше школски прибор и храна за милион дечиња-Работник
81views

Тенисерот Роџер Федерер е вклучен во многу филантропски акции уште со формирањето на неговата хумантирана организација во 2004 година.

Главниот фокус на неговата фондација е да го подобри образованието за децата, особено на места каде што имаат исклучително ограничен пристап. Во текот на изминатите 15 години, Федерер основа училишта низ целиот свет. Во Малави, во Јужна Африка, Федерер веќе има изградено над 50 предучилишни установи.

Во 2015 година, фондацијата Роџер Федерер изјави дека тие се надеваат дека ќе нахранат, како и дека ќе  образоваат еден милион деца до 2018 година. Целта се чинеше неверојатна, но организацијата сепак ја достигна својата цел до ветениот рок.