ЕкономијаСвет

Топ десет градови со најголеми инвестиции во стартап компании

Топ десет градови со најголеми инвестиции во стартап компании - Работник
27views

2018 е рекордна година за европските стартап компании сцена и многу од нив учествуваа во трката на врвот Во Европа. Гледајќи ги најголемите победници, меѓу нив е  Лисабон со невиден пораст од > 2500% во инвестициите собрани во однос на 2017 година, по што во Милано и Барселона се зголемиле за околу 550-600%.

Во сите три града исто така постојано се зголемуваше и популарноста на основачите, бидејќи го започнавме нашето истражување во 2016 година. Всушност, Лисабон се искачи за 17 редови, Милано се бореше назад во топ 10, а Барселона отсекогаш покажала силна популарност поврзана со голем потенцијал за понатамошно финансирање. Сепак, корелациите не се совршени: Брисел не беше изгласан како омилено место за основање на стартап компанија од страна на основачите, а сепак средства се зголемија за 450%. Стокхолм падна за 6 редови по мислењето на основачите, но го зголеми своето финансирање за околу 200%, пишува startupheatmap.

Во прилог ви ја прикажуваме листата на 10 градови каде што има најголеми инвестиции во стартап компании:

Лондон – 5 милијарди евра;

Париз – 2,3 милијарди евра;

Берлин – 2,2 милијарди евра;

Тел Авив – 1,2 милијарди евра;

Стокхол – 910 милиони евра;

Барселона  – 880 милиони евра;

Хамбург – 480 милиони евра;

Минхен -430 милиони евра;

Амстердам – 400 милиони евра;

Даблин- 390 милиони евра.