ЗанимливостиМагазин

Топ 10 најпопуларни занимања во светот: Каде и да работите, платите се врвни

Топ 10 најпопуларни занимања во светот: Каде и да работите, платите се врвни - Работник
62views

На списокот има сметководител, адвокат, инженер, архитект …

При избор на професија, изберете мудро. Понекогаш желбите и љубовта кон работата се едно, а можностите се друго. Ако и двата фактори „се судрат“ со вас, тогаш имате среќа.

Факт е дека некои професии се плаќаат многу подобро од другите, пред се затоа што се повеќе барани. Дури и ако има многу експерти во одредена област, а конкуренцијата е силна, доколку одлучите „паметно“ – нема да направите лошо во однос на платата.

Во САД, топ листата изгледа вака: сметководител, аеронаутички инженер, архитект, адвокат, деловен аналитичар, хемиски инженер, градежен инженер, потоа електроинженер, финансиски аналитичар и графички дизајнер – ги заземаат првите 10 места на листата најпопуларни занимања.

Иако ова е пресек на ситуацијата во Америка, ситуацијата е слична во целиот свет, а на овој тренд влијаеја две работи: глобализацијата и технологијата (дигитализација).
Како што забележуваме, повеќето од овие професии се повеќе поврзани со природните науки, така што оние што се добри во математика, хемија или физика ќе се снаоѓаат подобро во нив, но и оние кои вешто бараат нови технологии. За социјалните работници и уметниците, денес нема многу „места“ на пазарот на трудот.

Ако ги погледнеме просечните годишни плати на првите 10 занимања во САД, тие се движат на следниов начин:

– Сметководител заработува 101,122 УСД

– Аеронаутички инженер заработува 124.303 УСД

– Архитект заработува 126.542 УСД

– Адвокат заработува 128.728 УСД

– Деловен аналитичар заработува 108.120 УСД

– Хемиски инженер заработува 114 473 УСД

– Градежен инженер заработува 124.768 УСД

– Електроинженер заработува 113.979 УСД

– Финансиски аналитичар заработува 111.837 УСД

– Графички дизајнер заработува 114.905 УСД

Извор: biznis.telegraf.rs