СветСиндикат

„Треба да работиме да живееме, а не да живееме да работиме“

„Треба да работиме да живееме, а не да живееме да работиме“-Работник
189views

Балансирањето меѓу приватниот живот и работата не е проблем на индивидуален менаџмент, туку е социјална политика, како што неодамна синдикатите се заложуваат за четиридневна работна недела. Ценирајќи ја лошата врска помеѓу зголемувањето на продуктивноста и зголеменото слободно време, Џон Мекдонел изјави на последната конференција на Лабуристичката партија дека „Треба да работиме да живееме, а не да живееме да работиме“, во говорот што ја обврза партијата да ја намали работната недела на четири дена.

Иако ова може да изгледа радикално, вреди да се запамети дека должината на работната недела не е природен факт, туку историски непредвидени страни родени од борбите меѓу работниците и работодавачите.

Во Велика Британија моментално се работи една од најдолгите часови во ЕУ – во просек 42,5 часа неделно, факт што го потенцира неодамнешниот извештај за намалување на работното време.