ЕкономијаМакедонијаНовости

„Треба да се трошат и пари, а не само да се штедат“: 5 работи за кои најмногу жалат пензионерите

   Време за читање 3 минути

Најголем дел од советите за пензиите и пензионерските денови се насочени кон штедење – намалување на трошоците, зголемување на приходите… Ретко се зборува за тоа на што треба да ги потрошите новите пари, за да не се каете на старост.

GOBankingRates разговараше со двајца експерти за финансиско планирање кои добро го познаваат секторот и ги разбираат пензиите. Еве што ги советуваат пензионерите.

Макс Ејвери, експерт за развој и раст на бизнисот, вели дека одново и одново слушал како пензионерите изразуваат жалење – не за парите што не ги заштедиле, туку за работите на кои посакуваат да потрошат повеќе пари во нивните помлади години.

Здравјето е најголемото богатство
Ејвори го нарекува пензионерското здравје „вистинско богатство“ и се сретнал со многу инаку добростоечки пензионери кои недоволно инвестирале за да останат здрави.

– Покрај рутинските прегледи, инвестирањето во превентивни стоматолошки прегледи и други здравствено ориентирани мерки се покажаа како непроценливи. Занемарувањето на здравјето во претходните години често доведува до неочекувани трошоци за здравствена заштита во пензија – истакнува тој.

Според Американското здружение за стареење (ASA), сопственоста на куќи е една од најголемите разлики помеѓу пензионерите кои напредуваат и оние кои штотуку преживуваат.

Сопствена куќа, своја слобода
Домот може да биде значаен извор на богатство што драматично ги намалува трошоците за домување и што постарите можат да го користат за дополнителен приход.

Иако сопственоста на домот доаѓа со стрес и ризик, дури и постарите сопственици на куќи со високи нивоа на хипотекарни долгови се многу посигурни финансиски од изнајмувачите, но само ако тие домови се добро одржувани.

-Превидот на мали поправки или надградби во претходните години може да доведе до значителни трошоци подоцна. Добро одржуваниот дом не само што обезбедува удобност, туку може да биде и профитабилен имот на пазарот на недвижности кој постојано се менува, велат аналитичарите.

Помош за возрасни деца
Многу родители, особено оние кои сами го градат своето богатство, одбиваат финансиски да им помогнат на своите возрасни деца, бидејќи веруваат дека никогаш нема да пораснат ако знаат дека секогаш можат да се потпрат на своите родители.

Иако таа филозофија не е целосно без аргументи, многу пензионери жалат поради тоа.

– Тоа што порано биле строги или одбивале да им помагаат на децата во животни пресвртници, како што се венчавка или купување автомобил или куќа, подоцна ќе им дојде во вид на жалење – наведуваат во АСА.

Внуци, од баба, за факултет
Економистката од Харвард и експерт за лични финансии Кеиша Блер е меѓународна авторка на бестселери на Холистичко богатство.

И таа вели дека пензионерите често изразуваат жалење за одредени финансиски одлуки што ги донеле порано во животот.

Извинете за патувањата
– Многу пензионери жалат што финансиски не го поддржале образованието на своите внуци и со тоа им помагаат и на своите деца – вели Блер.

Дополнително, постарите гледаат наназад и сфаќаат дека ги поминале своите животи живеејќи за да спасат, наместо да штедат за да живеат. Сите пари на светот не можат да ви купат можност да ги искусите работите што го прават животот вреден за живеење.

„Многу пензионери жалат што не инвестирале повеќе во патувања и искуства порано во животот“, вели Кеиша Блер.