ЕкономијаМакедонија

Трошоците за живот и цените на мало се зголемиле во мај

Трошоците за живот и цените на мало се зголемиле во мај - Работник
308views

Трошоците за живот бележат раст од 0,5 проценти во мај годинава, додека цените на мало за 0,4 проценти во споредба со април, истакна денеска Државниот завод за статистика.

Пораст кај е забележан кај свежото и разладеното овошје за 3,7 проценти, кај лебот за 1,6 проценти, другите прехранбени производи за 1,1 процент, цигарите за еден процент, лебот и житата за 0,9 проценти, месото за 0,6 проценти, брашното и другите жита за 0,5 проценти, замрзнатиот зеленчук освен компирите и другите коренести плодови, шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи, алкохолните пијалаци за 0,3 проценти и маслото и маснотиите за 0,2 проценти, известува Алфа.

Целосниот текст можете да го прочитате тука