Трудов инспекторат: Ако бараат да го вратите К-15, пријавете во МВР

Како се ближи крајот на годината, работниците се „острат“ за К15. Газдите се на потег да ја исполнат својата законска обврска, за што имаат уште два месеци, пишува Фактор.

Но, дали сите компании ќе го сторат тоа, или некои ќе се обидат да го избегнат, често и преку исплата на регресот за годишен одмор, а потоа барање работниците да ги вратат назад парите, задолжен е да проверува Државниот пазарен инспекторат.

Мината година Владата ја задолжи оваа институција да ги засили контролите за К15. Се очекува таква препорака за даде и за оваа година. Од Инспекторатот за Фактор велат велат дека со или без владино барање, тие ќе ги контролираат газдите, пренесува порталот Сигнал.

Целосниот текст прочитајте го тука