- Advertisement -
Правда

Тужбите велат дека Амазон отпуштал бремени работнички

Тужбите велат дека Амазон отпуштал бремени работнички - Работник
454views

Седум поранешни вработени во магацинот на онлјан продавницата Амазон поднеле тужби во последните четири години поради тоа што компанијата отпуштала бремени работнички затоа што поднеле барања за олеснување на работата.

Тужбата наведува дека тужителите имале неколку барања за олеснување на работата, вклучувајќи намалени часови за работење, за да не стојат долго време на нозе и подолги паузи за во тоалет и во секој од овие случаи, жените биле отпуштани од работа откако ќе ги информирале менаџерите дека се бремени. Сите отпуштања се случиле во последните осум години.

Advertisement

Препродажниот гигант решил шест од седумте случаи надвор од судот, а уште еден е во тек.

Во еден случај, поднесен во ноември 2015 година, Амбер Сарџент и рекла на  компанијата дека нејзиниот лекар ја советувал да не се качува по скалила и да не дига ништо потешко од 20 килограми. Таа тврди дека компанијата ја ставила на работно замрзнување и не ја плаќала повеќе од еден месец, според извештајот.

Advertisement
Advertisement

Кога се вратила на работа во декември истата година, сe уште требала да прави како што ја советувал нејзиниот доктор, и таа била отпуштена следниот месец.

Друг тужител, Труди Мартинез, рече дека таа била советувана од лекар да земе три дена откако била заболена од грип и докторот и рекол дека има потешкотии да го детектира срцето на нејзиното бебе, според нејзината тужба. Службеник за човечки ресурси, наводно, и рекол дека компанијата „не ги прифаќа лекарските белешки“ и била отпуштена неколку дена подоцна, според објавувањето.

„Амазон сака да протурка колку што е можно повеќе производи“, рече еден од тужителите, Беверли Росалес, која ја поднесе нејзината тужба во јануари. „Тие имаат потреба од многу луѓе кои немаат потреба од сместување за да работат таму. Тие повеќе се грижат за бројките отколку за своите вработени“.

Портпаролката на Амазон цврсто се наметнуваше на извештајот, кажувајќи му на Хил: „Апсолутно не е вистина дека Амазон ќе отпушти било кој вработен поради бременост, ние сме работодавач за еднакви можности“.

„Ние работиме со нашите вработени за да ги задоволиме нивните медицински потреби, вклучувајќи ги потребите поврзани со бременоста“, додаде портпаролката. „Ние, исто така, ги поддржуваме новите родители нудејќи различни бенефиции за родителско отсуство“.

Advertisement