- Advertisement -
НовостиПравдаСветСветот на работникот

Турција планира да вакцинира над еден милион туристички работници

6,704 здравствени работници се вакцинирани - Работник
156views

Турските власти најавија приоритети за вакцинација на луѓето во туристичкиот сектор, како дел од програмата за сертифицирање на безбеден туризам што државата ја почна во 2020 година, објави весникот Дејли сабах.

Министерството за култура и туризам почнало да прифаќа онлајн најави по одлуката да им се даде предност на вработените во објекти сертифицирани за безопасен тиуризам – вработени во туристичките агенции туристички водичи и возачи. Според официјалните податоци, со тоа решение се опфатени околу 1,1 милиони вработени во туристичкиот сектор.

– Ако процесот на вакцинација заврши пред почетокот на туристичката сезона, тогаш ќе имаме добар приход од туризмот во Турција, изјави експерт од секторот.