СветСиндикат

Украинските железнички работници добија целосна поддршка од ЕТФ

Украинските железнички работници добија целосна поддршка од ЕТФ - Работник
157views

Европската федерација на транспортни работници – ЕТФ ја даде својата целосна поддршка на седум барања од Синдикатот на железничките и транспортните градежни работници на Украина. TURTCWU ја повикува владата да ги почитува колективните договори на железниците и да преземе итни мерки за одржување на украинскиот железнички систем.

На 14 мај, работниците на митингот на TURTCWU во Киев да ги искажаа нивните барања. Извршен комитет на ЕТФ на 9-10 мај го одобри итен предлогот со кој се повикува премиерот, претседателот и претседавачот на Врховната Рада да се осврне дека барањата на TURTCWU се исполнети и испративме потпишани писма за тоа на сите тројца лидери. Потоа, на 13 мај, нашиот претседател и вршител на функцијата генерален секретар, Френк Морелс и Ливија Спера, испратија порака за солидарност до TURTCWU и нивниот претседател Вадим Бубњак.

„Ние сакаме да ја изразиме нашата поддршка за вашата масовна демонстрација во вторникот, 14 мај 2019, свикана поради непочитување на тековните секторски и колективни договори од страна на АД” Ukrzaliznytsza “. Фактот дека вашата унија е способна да организира толку голема мобилизација е доказ за вашата сила“, напишаа од ЕТФ на нивната веб страна.

Извршниот комитет на ЕТФ, по сослушувањето на детален извештај од нивната украинска придружница, одлучи целосно да ги поддржи седумте барања упатени до украинската влада, парламентот, како и претседателот на Украина и соодветните писма со потписи на сите присутни членови на ЕК, беа испратени до нив.

Борбата за фер услови за работа и против социјалното фрлање е во наше срце. Во текот на изминатите две години, ја водевме кампањата Фер транспорт, која кулминираше на 27 март 2019 година со големи демонстрации на улиците на Брисел. Но, треба да се осигураме секој транспортен работник да има пристојна плата и пристојни услови за работа, било да е тоа во Белгија или во Украина.