СветСиндикат

УСПРС: Владата не е воопшто заинтересирана за тоа колку наставници се заразени

УСПРС: Владата не е воопшто заинтересирана за тоа колку наставници се заразени - Работник
116views

Синдикатот на работници во образованието на Србија (УСПРС) денес објави дека владата не е воопшто заинтересирана за тоа колку вработени во образованието се заразени и се на боледување поради вирусот корона, и колку од нив се во изолација.
Наведувајќи дека во своето обраќање пред јавноста во неделата, премиерот Ана Брнабиќ рече дека 39 ученици биле болни во основните училишта во Србија, а 52 во средните училишта, УСПРС изјави дека станало јасно дека ова „само придонесува за општа идила“.

Едукаторите предупредуваа дека, и покрај фактот дека училиштата пополнуваат прашалници и табели, никој не се занимава со броеви, и никој не ги анализира и дека нема потреба да се зборува за замена на отсутните, „бидејќи тие не можат да се најдат, дури и во нормални здравствени околности“. „

„Го повторуваме барањето нашите колеги кои се подложни на Ковид-19, веднаш да продолжат со работа од дома. „Да чекаме да се расипе образовниот систем е најлошото нешто што може да ни се случи, и се чини дека ова е единственото сценарио што го има оваа влада“, заклучи УСПРС.

Извор: danas.rs