СветСиндикат

УСПРС му напишаа на Синиша Мали: Изедначи ги коефициентите во образованието

УСПРС му напишаа на Синиша Мали: Изедначи ги коефициентите во образованието - Работник
43views

Синдикатот на работници во образованието на Србија (УСПРС) денеска испрати отворено писмо до министерот за финансии, Синиша Мали, во кое бара итно изедначување на коефициентот за вработените во уставите на образованието според нивото на образование и воведување на коефициенти до воведувањето на оценките за плати.
Во писмото се наведува дека минималната плата во Србија е честопати недостижна, истото е случај и за некои вработени во образованието.
Како што е наведено, минималната плата ќе се зголеми на 32.126 динари, но на јавноста не и е соопштено дека минималниот износ на работниот час е 172 динари (нето), така што минималната плата варира по месеци.

За еден месец со 160 работни часови, тоа е 27.606 динари, за еден месец со 168 работни часови, 28.986, за еден месец со 176 работни часови, 30.367, и за еден месец со 184 работни часови, 31.747 динари, наведува УСПРС.

Се додава дека платите на вработените во образовните институции кои се занимаваат со хигиена и одржување на училиштата, административните и книговодствените работници честопати се пониски од минималната плата во Србија, а се далеку пониски од просечната плата.

Извор: rtv.rs