- Advertisement -
ПравдаСветСветот на работникот

Уште 200 здравствени работници добиваат работа – Државата поради короната ангажирала 4,552 луѓе, а наскоро започнуваат нови конкурси

Филипче: Нема барања за годишен одмор - Работник
175views

Од појавата на коронавирусот во Србија, во период од 26 март до сега се ангажирани и вработени 4,552 здравствени работници во 186 здравствени установи, наведуваат од Министерството за здравство.

Од Министерството за Танјуг велат дека во текот на 2020 година е дадена согласност и за вработување на неопределено работно време на 2,394 здравствени работници, по основ на празни работни места поради заминување во пензија или некои други причини, а во јуни е продолжено со вработување на најдобрите дипломци од медицинските факултети и средните училишта во рамките на проектот на Министерството за здравство кој е започнат минатата година.

Advertisement

На овој начин работа, специјализација и докторски студии досега по овој проект добиле преку 500 најуспешни млади лекари, со просек 9 и 10, како и 700 медицински сестри и техничари со одличен резултат во текот на школувањето.

Уште 200 здравствени работници наскоро ќе добијат шестмесечен ангажман кој ќе го финансира ЕУ, благодарение на договорот кој овие денови го потпишале министерот за европски интеграции, Јадранка Јоксимовиќ и шефот на Делегацијата на ЕУ во Србија, Сем Фабрици, со цел да се зголемат здравствените капацитети на Србија за борбата против Ковид -19.

Advertisement
Advertisement

 

Advertisement