- Advertisement -
МакедонијаСиндикат

Фактор: Анализа -Професионалните војници да завршат во агенции за обезбедување или да се пензионираат на 55 години?

Фактор: Анализа -Професионалните војници да завршат во агенции за обезбедување или да се пензионираат на 55 години? - Работник
551views

Членството на Северна Македонија во НАТО покрена повеќе прашања за подобрување на стандардите на професионалниот кадар ангажиран во АРМ како и во одбранбените структури. Синдикатот на одбраната и безбедноста поднесе и предлог Закон за служба во АРМ со кој се бара подобро решение за иднината на војниците и персоналот откако ќе им заврши работниот век кој според сегашните прописи изнесува 45 години. Може да се забележат и одредени професионални војници кои се во работен однос, а во слободното време да работат како обезбедувачи најчесто ангажирани во ноќните локали. За првиот синдикалец на одбраната Ристо Ајтов тоа и не е големо изненадување, пишува Фактор.

Целосниот текст можете да го најдете тука