ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Фактор: Владата во кризата ќе им исплаќа плати на „Германци и Американци“, но не и на добростоечки македонски компании

Владата во кризата - Работник
62views

Собранието синоќа го објави предлог-законот за финансиска поддршка на работодавачите погодени од здравствено-економската криза за исплата на платите за месеците октомври, ноември и декември по скратена постапка, во кој пишува дека сите компании кои имаат збирна добивка од 10 милиони евра во 2017, 2018 и 2019 нема да добијат ништо од 70-те милиони евра предвидени за оваа мерка, дури и ако го исполнуваат условот со опаднат бизнис во 2020.

Од друга страна тоа нема да важи за компаниите кои имаат над 2.000 вработени и тие ќе добијат од 12.500 до 21.776 денари за своите работници за месеците октомври, ноември и декември. Општопознато е дека над 2.000 работници имаат само странските инвеститори од Германија и САД како „Кромберг и Шуберт“, „Дракслмајер“, „Адиент“ и евентуално уште некои други, пишува Фактор.

Повеќе на Фактор.мк