- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Фактор: Мaкедонија со скок од 25 места на ранг листата на Глобалниот иновациски индекс

Мaкедонија со скок од 25 места - Работник
368views

Македонија, во споредба со минатата година, се искачи 25 места погоре на листата земји кои вложуваат во иновациска инфраструктура, покажува најновиот извештај на Глобалниот иновациски индекс (ГИИ) за 2019 година објавен на 24 месецов.

Според овој извештај кој рангира 129 држави во светот по 80 различни параметри, Република Северна Македонија е на 59то место, што претставува значителен напредок во однос на претходните две години, што во голема мера се должи на вложувањата во микро, мали и средни претпријатија од страна на Владата, Фондот за иновации и технолошки развој, и активностите на останатите субјекти во овој сектор, пишува Фактор.

Целосниот текст можете да го прочитате тука