- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Фактор: Синдикална кошница: Здравјето е секогаш последно на листата

Синдикална кошница: Здравјето - Работник
338views

Најмногу пари се даваат за храна и пијалоци, а најмалку за култура и за здравјето.  Ова може да се забележи од вредноста на синдикалната минимална кошница.

Таа за април  2019 година изнесувала  32.990 денари, а за март  2019 година изнесувала 32.852 денари. Вредноста на синдикалната минимална кошница за јануари годинава чинела 32.761 денари. Но, многу мал дел од овие пари се трошат за култура или за одржување на здравјето. За културата граѓаните одвојуваат  над 1.000 денари и нешто повеќе од 700 денари за здравјето. 2.331,66 денари се трошат во просек за хигиена, 2.386,93 денари за превоз и 2.164,90 за облека и обувки. Ова покажува дека во трката за преживување, да се задоволат основните животни потреби, граѓаните го запоставуваат здравјето. Oд друга страна 13.909 денари се трошат просечно за храна и пијалоци, објави Фактор.

Сања Атанасовска

Целосниот текст можете да го прочитате тука