ЕкономијаМакедонија

Фактор: Kаде е потешко да се најде работа, во малите или големите градови?

Kаде е потешко да се најде работа - Работник
181views

Најголем дел од невработените во Македонија се концентрирани во три македонски градови, Скопје, Куманово и Тетово, додека во другите општини бројот на жители, но и бројот на невработени е помал.

11.371 невработени има во Куманово, 17.715 во Скопје и 12.825 во Тетово. Во земјата има 100.060 невработени лица, од кои 46.927 се жени, а остатокот се мажи.

Но, и во малите места, бројот на невработени не е за занемарување. Во Берово има 1.268 невработени, во Дебар 1.994, во Делчево 1.141, 1.381 во Кавадарци, 2.465 во Кичево, 2.414 во Кочани, 2.488 во Крива Паланка.

Но, се смета дека во поголемите градови е полесно да се најде работа, затоa што има повеќе индустриски капaцитети и повеќе слободни работни места. Во малите места изборот е стеснет, пишува Фактор.

Целосниот текст можете да го прочитате тука