- Advertisement -
Правда

Фемицид: Глобален проблем со кој е тешко да се справи светот

Фемицид: Глобален проблем со кој е тешко да се справи светот-работник
439views

Најмалку 87,000 жени биле намерно убиени во 2017 година, и во сиромашните и во богатите земји, според ООН, се вели во извештајот и го поздравува напредокот постигнат од неколку земји што донеле ефективни закони против овој глобален проблем.

Во 2017 година, една од најлошите статистики во светот е забележана во Ел Салвадор кога станува збор за намерно убиство на жени – 13,9 на 100.000 беа убиени, според Кабинетот на ООН за дрога и криминал. После тоа следеа Јамајка (11 на 100,000), Централна Африканска Република (10,4, податоци за 2016 година), Јужна Африка (податоци од 9,1, 2011 година) и Хондурас (8,4 во 2017 година).

Од 87.000 жртви во 2017 година, 57 проценти (50.000) биле убиени од „сопружници или членови на семејството“, што претставува „мало зголемување“ во текот на 2012 година, според ООН.

Повеќе од една третина од жените (30.000) се убиени од поранешни или сегашни сопружници, „некој на кој треба нормално да му веруваат“.

38% од убиствата на жените се одговорност на нивните машки партнери, потврди Светската здравствена организација (СЗО) на крајот на 2017 година.

Овие убиства „не се генерално резултат на спонтани или изолирани дејства, туку акумулација на родово насилство“ и „посесивност, љубомора и страв од напуштање“.

Значи, според ООН, „крајната последица од акумулацијата на„ ова насилство “може да се избегне“.

Азија го држи рекордот со најголем број жени убиени од нивните сопружници или членови на семејството (20.000) во 2017 година, а потоа следуваат Африка (19.000), Северна, Централна и Јужна Америка (8000), Европа (3.000) и Океанија (300), според податоците На ООН.

Жените во Африка имаат најголем ризик да бидат убиени од нивните партнери или членови на семејството – 69 проценти.

Според статистичките податоци на ООН, од 5.000 убиства на честа годишно (обично извршени од сосед во име на одбрана на традицијата и често во конзервативни рурални области), скоро 1.000 се случуваат во Индија. Во Пакистан, стотици жени се убиваат секоја година. Помеѓу април 2011 и август 2013 година, во Авганистан биле пријавени 243 случаи на убиство на чест.

Најголем проблем во Азија е убиството на жени поради конфликти околу мираз, особено во Индија и Непал.

Голем проблем е и силувањето на жените во воените конфликти, кое се користи како „воено оружје“ за тероризирање на цивилите и уништување на социјалната структура.

Во 2014 година, Исламската држава изврши потенцијален геноцид против Јазидите во северозападниот дел на Ирак и претвори илјадници нивни жени во сексуални робинки.

Повеќе од 6400 језиди биле киднапирани и само 3300 успеале да избегаат или биле спасени. Пронајдени се повеќе од 70 масовни гробови.

На истокот на ДР Конго, во регионот Киву, жените и девојчињата честопати биле жртви на сексуално насилство.

Шпанија беше меѓу првите што донесе посебен закон против феминцидот,формираше специјализирани судови и воведе електронски нараквици за да спречи агресорот да се приближува до жртвата. Земјата редовно беше истакната како пример заради нејзините напори за борба против убиството на жените уште од раните 2000-ти.

Во Канада, усвоени се акциони планови во десет провинции против насилството врз жените. Невладините организации ги поздравуваат полициските програми за образование.

Но, на секои шест дена во таа земја, една жена ја убива нејзиниот сопружник, а домородците се изложени на шест пати поголем ризик.