Фејсбук: Што после завршувањето на пристапот до личните податоци?

Фејсбук ги разгледува импликациите на одлуката на Европскиот суд на правдата, кој го прогласи за невалиден договорот помеѓу Европската унија и САД, бидејќи, како што објасни судот, приватноста на граѓаните на ЕУ не е доволно заштитена со овој акт.

Одлуката на судот практично го укинува привилегираниот пристап до нивните лични податоци што ги имаа компаниите од САД, како и разузнавачките служби на таа земја.

Портпаролот на правните работи на Фејсбук, Ева Нигел изјави дека компанијата внимателно ги разгледувала наодите од одлуката на судот и нејзините импликации за договорот, наречен „Штит за приватност“ и очекува инструкции од регулаторите, пренесува Ројтерс.

Сакаме да се осигураме дека нашите огласувачи, клиенти и партнери можат да продолжат да ги користат услугите на „Фејсбук“, додека ги чуваат своите податоци безбедни, рече Нигел.

Извор Telegraf.rs