ЕкономијаСвет

Финска доделува стан на секој бездомник

Финска доделува - Работник
297views

Речиси сите држави имаат проблем со бездомниците, но Финска претставува пример за другите според начинот на кој се справува со нив. Станува збор за привремена иницијатива која може да доведе до долготрајно решение. Оваа земја во 2008 година ја претстави политиката наречена „Првин дом“. Концептот е едноставен: секој жител има право на мал стан, дури и оние со проблеми со менталното здравје и со финансиски проблеми. Оттогаш бројот на бездомници драстично се намалил и продолжува да опаѓа, пишува Факултети.

Целосниот текст прочитајте го тука