- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Фирмите за извоз бараат помош од Владата

Фирмите извозници бараат помош од Владата -Работник
305views

Извозниците бараат од државата финансиска и логистичка поддршка. Сметаат дека при промоција на нивните компанија на саеми во странство, бенефит може да има и македонската економија. До Владата испратија иницијатива со неколку барања меѓу кои и во државава да има една институција надлежна за извозните компании а не неколку, како досега чиј буџет ќе биде долгорочен и финансирање национален штанд на кој ќе се промовираат домашните фирми на странски пазари. Тој не би требало да биде најевтиниот, туку најатрактивниот дел од саемскиот простор.

„Ние бараме бараме дел од тие средства да се покријат. Дали за штандот, дали за просторот да ни се покријат некои средства затоа што посета на еден саем е минимум 0д 25 до 30 илјади евра за помал штанд“, рече Горан Антевски, заменик претседател на Клуб на извозници, извести АлсатМ.

Целосниот текст можете да го прочитате тука