- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Фирмите пред избор за април и мај државата да им помогне со минимална плата или со половина од придонесите за работниците

Фирмите пред избор - Работник
393views

Нето плата до 14.000 денари за вработените или половина од придонесите за нив, се двете варијанти на директната помош што можат да ја добијат од државата  фирмите кои поради кризата западнале во тешкотии. Ваквата помош, која е со цел да се спасат работните места додека трае кризата е предвидена со вториот пакет мерки на Владата, а за нејзина реализација е донесена Уредба со законска сила.

Работодавците кои ќе се најдат во ситуација на неликвидност поради која не можат да ги намират обврските кон своите вработени, можат да добијат само една од понудената помош – или плата или придонеси и тоа за месеците април и мај.

Повеќе прочитајте на вечер.мк