ЗанимливостиМагазинНаука

(ФОТО / ВИДЕО) СПЕКТАКУЛАРНА СЦЕНА НА НЕБО: На ова место удира гром на секои две секунди, вечната бура не запира

СПЕКТАКУЛАРНА СЦЕНА НА НЕБО: На ова место удира гром на секои две секунди, вечната бура не запира - Работник
378views

Молњата што ја произведува оваа бура е видлива на растојание од околу 400 километри и е толку постојана што се користи за помош при навигација на бродови, а меѓу морнарите е позната како Светилникот Маракаибо.
Сигурно сте слушнале дека молњата не удира на исто место двапати. Ако им го кажете тоа на луѓето во Венецуела, тие ќе ве одведат до местото на реката Кататумбо и ќе ви прикажат спектакуларно шоу што ќе го паметите до крајот на животот. Молња блеснува над езерото Маракаибо во Венецуела илјада пати на час. Таквиот феномен е познат под неколку различни имиња, како што се светилникот Маракаибо, молња на Кататумбо или „вечна бура“.

 

Во просек, има дури 260 бурни денови годишно – десет часа без престан, над местото каде реката Кататумбо се влева во езерото Маракаибо во Венецуела, се случува спектакуларна глетка на небото: вечна бура – природно „светлосно шоу“ во кое молњите достигнуваат до 280 пати во само еден час.
Бурите го достигнуваат својот врв во октомври, кога во просек од 28 минути молњи можат да се видат над Кататумба секоја минута, а ноќното небо редовно се осветлува девет часа поради илјада молњи кои создаваат природна електрична енергија. Сето ова се гледа на одалеченост од 400 километри, така што некогаш им служеле на морнарите како навигација. Она што е особено интересно е дека оваа бура е скоро нечујна.
Сè уште не е познато зошто се појавува ваков редовен природен феномен на овие простори. Една теорија сугерира дека јонизиран метан извира од реката Кататумбо и се среќава со облаци од бура што доаѓаат од Андите, создавајќи совршена состојба за бура.

 

Релампаго дел Кататумбо се смета за најголем производител на озон во светот. Кога молња удира низ воздухот, произведува азотен оксид, кој сонцето го распаѓа и го претвора во озон. Молња од катакомби често се смета за обновувач на озонскиот слој на земјата.