- Advertisement -
ЗанимливостиМагазинНаука

(ФОТО) Тие се вратија во Србија и ја заменија својата работа од Германија со СТАРА МЕЛНИЦА

(ФОТО) Се вратија во Србија и ја заменија својата работа од Германија со СТАРА МЕЛНИЦА - Работник
295views

Пред една година, Николина (24) и Стефан (27) Стефановиќ од Сокобања ја реновираа старата воденица  во селото Врмџа во Сокобања и започнаа свој бизнис.

Во мелницата, изградена во 19 век, мелеле пченица, пченка, хељда и други житни култури и продавале брашно, а во текот на летото подготвувале качамак, проја и домашни сокови за посетителите во малата кујна што ја граделе покрај воденицата.

Пред да ја реновираат мелницата, Стефановиќ со години работеше на сезонски работи во Германија, но не беа задоволни од животот, што значи целодневна работа и отуѓување од семејството и пријателите, па се вратија во Србија, започнаа сопствен бизнис и неодамна ја добија ќерката Маша.

Според Стефан Стефановиќ, идејата да се реновира мелницата што Николина ја наследила од нејзиниот дедо е родена пред пет-шест години, но тие ги расчистиле имотните односи минатата година и потоа „ја пуштиле во употреба“.

„Целата област беше обрасната со плевел и кисело дрво, а од мелницата можеше да се види само покривот, бидејќи последен пат работеше во 1981 година. Ние го расчистивме сето место. Зградата беше прилично зачувана затоа што во 50-тите години на минатиот век, покривот беше реновиран и заменет “, рече Стефановиќ за агенцијата Бета.

Покривот, рече тој, ја спасил мелницата од рушење и уривање, па тие замениле само еден мелнички камен и еден капак.

„Сè во мелницата остана автентично, како во 19 век кога е изградена. Исто така беше зачувана лопатата што ја направија нашите предци, така што кога ќе се наполни до врвот, содржи точно еден килограм брашно “, објасни Стефановиќ.

„Заборавената работа на мелничар“

Тој рече дека работата во мелница е убава, но веќе е заборавена затоа што има се помалку воденици.

„Работата на мелничарот не е тешка, најтешкиот дел е можеби да го достави житото до мелницата, а потоа мелницата ја врши својата работа самостојно. Другата, потешка страна на работата е што лисјата често ја заглавуваат браздада што ја носи водата од реката до воденицата, па се случува да треба да се влезе во реката на минус два или три степени за да може браздада да се очисти и да се спроведе водата до мелницата“, рече Стефановиќ.

Луѓето во Србија, но и во светот, како што додаде, се враќаат на традиционалната исхрана, така што постои голема побарувачка за мелено брашно во водениците.

„Брашното од воденицата е поздраво од брашното добиено во електричните мелници затоа што зрната житарки полека се мелат и не горат, така што протеините и хранливите материи остануваат во нив. Сите наши производи се интегрални, тие се добиваат од цели зрна и содржат повеќе хранливи состојки што ги имаат житарките “, посочи Стефановиќ.

Голема посетеност, и покрај коронската криза

Според него, во текот на целото лето, тие имале од 100 до 150 гости на ден, дури и минатиот викенд имале 30 гости, иако туристичката сезона е завршена.

„Имавме гости од цела Србија, но исто така и од Венецуела, Перу, Австралија, така што буквално целиот свет слушна за нашата воденица“, рече Стефановиќ.

Тој додаде дека неговата сопруга и неговата иднина ја гледаат во работата во мелницата. Тие планираат да ја прошират понудата и да продадаваат сè што се произведува во селото – домашни сокови, слатки, џемови, како и да подготват традиционални „селски“ јадења, за да можат гостите да видат како се прави тоа и да почувствуваат мирис на домашна храна.

Извор: bizlife.rs