- Advertisement -
СветСветот на работникотСиндикат

Францускиот „Ер Франс“ укинува 1,500 работни места до 2022 година

Францускиот „Ер Франс“ - Работник
197views

Француската авиокомпанија „Ер Франс“ планира да прекине 1.500 работни места до 2022 година, без присилно одложување, а мерката најмногу ќе биде насочена кон персонал кој не е во авионите, соопштија извори на синдикатот.

Намалувањето на работните места претежно ќе се однесува на т.н. функции за поддршка, како што се човечки ресурси, логистика или финансии, велат истите извори.

Ер Франс од 41.230 работни места на крајот на 2019 година ќе има 39.720 работни места три години подоцна, што е 1.510 укинати работни места.

Во овој период, многу вработени ќе се пензионираат или ќе заминат од други причини, и тој број е проценет на околу 3.800.