ЕкономијаСвет

Францускиот план предвидува 300 милијарди евра кредити за поддршка на компаниите

101views

Две милијарди евра се предвидени за боледувањата, и уште толку за набавка на заштитни маски и поддршка на болничкиот персонал.

Францускиот план за поддршка на економијата предвидува 300 милијарди евра на кредити, во момент кога пет милиони вработените се наоѓаат на работ на парцијална невработеност, јави дописникот на МИА.

Здравствената криза и мерките на ограничување низ кои минува Франција, како и многу други земји во светот, запреа една третина од економската активност на земјата и може да го чинат внатрешниот бруто домашен производ цели три отсто, односно 70 милијарди евра месечно. Со цел да се зачува економското ткиво и работните места, француската Влада предвиде ургентен план за поддршка, кој досега не е виден во поновата историја на земјата.

Повеќе прочитајте на банкометар.мк