СветСиндикат

Фрапантни податоци: Половина од населението ја напуштило БиХ

Фрапантни податоци: Половина од населението ја напуштило БиХ-работник
226views

Според најновиот извештај на Светската банка, „Миграција и одлив на мозоци во Европа и Централна Азија“, Босна и Херцеговина досега ја напуштило речиси половина од населението, или 49,5 проценти.

Ова значи дека половина од граѓаните родени во БиХ сега живеат надвор од неа.

Албанија е на второ место во Европа со 39,8 проценти, додека Македонија е четврта – четвртина од Македонците (25,7 проценти) родени во земјата сега живеат надвор од неа.

Хрватска остави една петтина од населението (21,9 проценти) и, по Малта, има најголема стапка на емиграција во Европската унија.

Црна Гора остави и една петтина од населението.

Нема податоци за Србија и Косово.


Во извештајот се вели дека високо квалификувани лица сочинуваат 55% од вкупниот број на иселеници од БиХ, повеќе од 40% во Ерменија и Латвија, а скоро 40% во Албанија, Казахстан, Молдавија, Македонија и Романија.

Различни фактори влијаат на одливот на мозоци. Покрај повисоките приходи, постојат можности за професионален развој и обука, подобра иднина за членовите на семејството (како што се можности за школување за деца) и подобри услови за живеење и работа.

Долготрајната емиграција на високообразовани работници има долготрајни негативни ефекти врз земјите што ги напуштаат. Одлевањето на мозокот е честопати симптом, а не причина за лоша состојба во економијата, се вели во извештајот.

Западен Балкан е особено значаен „извозник на човечки ресурси“ во областа на здравствените работници, што недостасува во многу земји на ЕУ.