- Advertisement -
ПравдаСветот на работникот

Хелсинки е блокиран: Вработените во поштите штрајкуваат

Хелсинки е блокиран - Работник
324views

Штрајковите на вработенте во сообраќајот денеска практично го запреле целиот Хелсинки и ја натерале авиокомпанијата Финер да откаже речиси 300 летови.

Штрајковите за поддршка на 10,000 работници на поштата ги запреле автобусите и траектите во финската престолнина.

Финер соопштил дека откажувањето на летови ќе погоди најмалку 20,000 клиенти и дека штрајкот ќе влијае на „неколку критични услуги“ на хелсиншкиот аеродром, чворот за летовите помеѓу Европа и Азија.

Вработените во поштата веќе две недели се наоѓаат во штрајк поради платите, а вчерашните преговори не вродиле со плод. Не е познато колку штрајковите ќе траат.