- Advertisement -
ЕкономијаСветСветот на работникот

Хотел во Виена отпуштил на 100 вработени, другите ќе работат на скратено работно време

Хотел во Виена отпуштил - Работник
101views

Австриската групација „Сахер хотели“ поради последиците од коронавирусот, има дала откази на 140 вработени. 

Во Виена, каде се наоѓа најпознатиот хотел на групацијата „Хотел Сахер“, отказ добиле 105 вработени, а во Сазбург 35. 

Advertisement

Останатите вработени ќе останат во работен однос, но на скратено работно време. 

Шефот на групацијата Матиас Виклер рекол дека ситуацијата е драматична и дека компанијата не знае ни дали може да ги задржи преостантите вработените на, како што е предвидено, 30 отсто од примањата. 

Advertisement
Advertisement

Прометот на Сахер оваа година е на само 25 отсто од вообичаеното, а минатата година изнесувал околу 100 милиони евра. 

Идната година очекуваат прометот да достигне од 30 до 35 отсто од претходниот промет. 

Advertisement