- Advertisement -
Светот на работникот

Хрватите еден ден помалку на годишен одмор

Хрватите еден ден помалку на годишен одмор - Работник
285views

Речиси 80 проценти од испитаниците ни на годишен одмор не успеваат да се ослободат од размислувањето за работата.

Хрватите просечно имаат 23 ден годишен одмор, еден ден помалку од пред две години. Рој просек, покажала анкетата на Мојпосао направена на 700 испитаници, го крие податокот дека вработените во државните институции се одмараат најмногу, 26 дена, а оние коишто работат во приватни фирми имаат одмор од 21 ден.

Поголемиот дел (68 проценти) сакаат подолг годишен одмор, а идеално велат дека би било да имаат 30 дена годишен одмор. На останатите 7 проценти им е премногу годишниот одмор, бидејќи тој „лошо влијае на продуктивноста“. Како било, секој трет испитаник на одмор оваа година патува со регрес. И тоа од просечни 241 евра, со тоа да најмногу или 290 евра делат во приватните компании кои претежно се во странско сопствеништво. Речиси 80 проценти од испитаните ни на годишен одмор не успеваат да не мислат на работата.