- Advertisement -
ЕкономијаНовостиСвет

Хрватска најзадолжена од новите членки на ЕУ- долговите ќе ги враќаат идните генерации!

Хрватска - Работник
129views

Кризата ја доведе Хрватска на работ на презадолженост, а долговите создадени за време на пандемијата, и оние од претходниот период, ќе ги отплаќаат идните генерации.

Ова е заклучок што може да се извлече од најновите достапни податоци за состојбата на долгот на земјата, како и за надворешниот долг на земјата, пишува Индекс.

Според последните проценки на Евростат, долгот на државниот сектор, кој покрај државата ги вклучува и локалните власти и вонбуџетските средства, на крајот на јуни достигна вредност од 85,3 проценти од бруто домашниот производ (БДП). Очекувањата на аналитичарите во Рајфајзен покажуваат дека Хрватска треба да го исполни крајот на 2020 година со јавен долг од 87,1 процент од БДП.

Едноставно кажано, на крајот на 2020 година, јавниот долг треба да изнесува околу 391,7 милијарди куни (околу 51 милијарда евра) или 26,8 милијарди куни повеќе отколку на крајот на минатата година. Во тоа време, државниот сектор должеше 292,9 милијарди куни, или 72,8 проценти од хрватскиот БДП, според податоците на макроекономистот Рајфајзен.

Хрватска не е изолиран случај по растот на јавниот долг во Европа среде кризата со корона. Зголемување на јавниот долг оваа година има во сите земји-членки.

Многу членки на Унијата исто така имаат значително повисоко ниво на јавен долг од Хрватска. Така, на пример, во средината на годината, според податоците на Евростат, јавниот долг на Грција изнесувал дури 187,4 проценти од БДП, Италија 149,4 проценти од БДП, Португалија 126,1 процент од БДП, Белгија 115,3 проценти од БДП, Франција 114,1 процент од БДП, Кипар 113,2 проценти од БДП, а Шпанија 110,1 процент. Сите тие земји значително го зголемија својот јавен долг во првата половина на оваа година.

Естонија имаше најнизок јавен долг меѓу новите членки во ЕУ во средината на оваа година, 18,5 проценти од БДП.

Извор: Банкометар