- Advertisement -
ЕкономијаСветСветот на работникот

Хрватска на врвот во ЕУ по број на привремено вработени

Хрватска - Работник
166views

Хрватска е на прво место во Европа, според бројот на привремени работници, покажува ното истражување на Евростат за 2019 година.

„Големи 18 проценти од хрватското население во вкупниот број на вработени работат „на определено работно време“. Тие се на договори за привремен работен однос, сезонски или преку агенција за вработување.

Уделот на привремените работници е поголем само во Шпанија (24 проценти), Полска (21 процент) и Португалија (19 отсто).

Хрватска е единствената земја во ЕУ каде значително повеќе Хрвати се вработени на привремени работни места во споредба со странските државјани кои работат во Хрватска.

Така, од сто вработени родени во Хрватска, 18 од нив работат на привремени работни места, додека во ист број вработени странци (родени надвор од Хрватска и ЕУ) – 14 од нив работат привремено.

Advertisement
Advertisement