ПравдаСветСиндикат

Хрватска: Утре штрајк во четири жупании

Хрватска: Утре штрајк во четири жупании - Работник
211views

Денеска нема настава во Вуковарско – Сремската, Карловачката и Загрепската жупанија. Претседателот на Независниот синдикат на вработени во средните училишта, Бранимир Михалинец најавил на прес – конференција за новинари дека утре ќе има штрајк во уште четири жупании.

Podsjetimo, sindikati nisu zadovoljni ponudom premijera Andreja Plenkovića da se osnovica plaće svim državnim i javnim službenicima poveća za 6,12% u 2020. godini.

Да потсетиме, синдикатите не се задоволни со понудата на Премиерот Андреј Пленковиќ основицата на платите на сите државни и јавни службеници да се зголеми за 6,12 % во 2020 година.

Одзивот на штрајкот изнесувал 99,23 проценти

Процентот е 99,23. Резултатите исполнуваат и покажуваат висок степен на свест и желба. Тоа е изненадување и за нас самите. Секој ден штрајкот се зајакнува и овој процент е јасна порака за Владата. Вработените во системот на образование никогаш не биле поцврсти, похрабри и подостоинствени во борбата за својата положба, рекла Сања Шпрем од Синдикатот на хрватските учители.