СветСиндикат

Хрватските полицајци бараат да им се покачи платата

Хрватските полицајци бараат да им се покачи платата-работник
70views

Хрватски синдикат бара да се зголеми почетната плата на полицајците од 7.500 на 8.000 куни, или околу на 1.000 евра.

Синдикатот исто така бара правичен однос на платите на полициските службеници и тоа во првата фаза да се покачи на најмалку еден коефициент од сегашните 0,8, и потсетува дека тоа им е главното барање во последната година. Синдикатите посочуваат дека во принцип тие се согласиле да го покачат барем новиот почетен коефициент на 1 јануари, јавуваат хрватските медиуми.

„Со оглед на тешката финансиска позиција на полициските службеници, кои во моментов имаат почетен коефициент од 0,8, што е најниско за државните и јавните службеници во Хрватска, засега не сме презеле никакви синдикални активности ниту ги најавивме“, велат од синдикатот.

Доколку работодавачот не го исполни барањето до 1 јануари, синдикатот вели дека тие се подготвени за други синдикални активности.