СветСиндикат

Целосна плата за време на изолација или боледување од Ковид-19?

Целосна плата за време на изолација или боледување од Ковид-19? - Работник
325views

Сојузот на независни синдикати на Србија (СССС) испрати писмо до премиерката Ана Брнабиќ дека Владата на Србија треба да донесе указ со кој ќе се осигура дека вработените добиваат целосна плата за време на болеста од вирусот корона или за времето поминато во изолација.

Денес, Сојузот на независни синдикати на Србија и предложи на премиерот на Србија, Ана Брнабиќ, да донесе уредба со која ќе се пропише дека сите работодавци се должни да исплатат целосна плата на работниците кои се привремено отсутни од работа поради „ковида-19“.

„Бараме од Владата итно да донесе уредба, а работодавците се должни да ги променат регулативите и да им обезбедат на вработените целосен месечен приход од 100 проценти од основицата на плата за време на болест или изолација поради вирусот корона“, се вели во писмото.

Се додава дека работодавците треба да бидат обврзани да ја плаќаат платата на работникот од сопствени средства во првите 30 дена од болеста или изолацијата додека Владата треба да враќа 35 проценти.

Од 31-виот ден на заболување или изолација, работодавачите ќе бидат обврзани да плаќаат дел од платата од средствата на задолжителното социјално осигурување, а од нивните средства разликата до целиот износ.

„Одговорната држава треба да стори се за да ја зачува економската стабилност, а декретот ќе има ограничено траење“, изјави СССС.

Премиерот на Србија, Ана Брнабиќ, пред присутните денеска изјави дека работодавците се должни да им ја исплатат договорената плата на работниците, но дека ќе видат што може дополнително да се стори за да се исплати целосната плата за време на отсуството од работа поради пандемијата.