ПравдаСветСиндикат

Чикаго: Просветните работници ја тестираат стратегијата за „социјална правда“

Чикаго: Просветните работници - Работник
148views

Заканувачкиот штрајк од страна на просветните работници во Чикаго ќе ја тестира стратегијата од страна на растечкиот број на урбани образовни синдикати убедени дека трансформирањето на продолжените дискусии за договорот за големината на одделенијата и сервисот за учениците ќе им донесе јавна поддршка и може да им даде предност на преговарачката маса.

Синдикатите во западната страна на САД, вклучувајќи го и Лос Анџелес, направија нов напор за да ја употребат стратегијата оваа година, охрабрени од страна на зајакнатата јавна поддршка за просветните работници и нивните синдикати. И покрај штрајковите и протестите во конзервативните сојузни држави, последниот голем штрајк во Чикаго во 2012 година бил сметан за инспирација од страна на другите синдикати.

Сега, Просветните работници во Чикаго се враќаат на таа стратегија, целејќи кон зајакнувањето на нивните барања за помали одделенија и вработување на поголем број на помошно – технички персонал. Доколку не им се исполнат овие барања, тие во четврток можат да започнат штрајк кој ќе зафати речиси 400,000 ученици.