- Advertisement -
Економија

Швајцарија е прогласена за најиновативна држава – Македонија е на 59 место

Швајцарија е прогласена - Работник
354views

Според извештајот на Индексот на глобалните иновации, Швајцарија е најиновативна држава. Од 129 земји, Швајцарија го одби првото место на листата на најиновативни држави.

Според глобалниот индекс на иновации, од регионот најдобра е Хрватска која се наоѓа на 44 место, а по неа следуваат Црна Гора (45), потоа Србија (55), Македонија (59) и Босна и Херцеговина на 76 место.

На второ место е Шведска, а на трето САД.

Извештајот заклучува дека светот е под влијание на економско забавување на средниот интензитет поради ослабениот економски раст, рекордно нискиот раст на продуктивноста и економската несигурност.

Позитивна страна, пак е тоа што светот е преполн со иновации кои се застапени и во развиените и во земјите во развој.