Занимливости

Шетањето најдобриот лек: Започнете денес!

Шетањето најдобриот лек: Започнете денес!-Работник
640views

Дали некогаш сте ја слушнале изреката на Хипократ: „Одењето е најдобриот лек“? Само 15-30 минути пешачење секој ден може драматично да го подобрат не само вашиот изглед, туку и целокупното здравје. Бесплатно е, лесно и не бара многу труд! Па зошто да не прошетаме?

Прошетките имаат позитивен ефект врз:

Позитивни промени во мозокот
Одењето го спречува почетокот на деменција, го намалува ризикот од Алцхајмерова болест и го подобрува целокупното ментално здравје на личноста. Го намалува стресот и одржува високи нивоа на ендорфин.

Го подобрува видот
Иако може да изгледа дека очите се последното нешто што може да се поврзе со стапалата, одењето всушност придонесува и за здравјето на очите. Може дури и да помогне во борбата против глаукомот со олеснување на очниот притисок.

Превенција на срцеви заболувања
Според Американското здружение за срце, одењето не е помалку ефикасно од трчањето кога станува збор за спречување на срцеви заболувања или мозочен удар. Оваа активност помага да се избегнат проблеми со срцето со намалување на нивото на висок крвен притисок и холестерол и подобрување на циркулацијата на крвта.

Го зголемува обемот на белите дробови
Одењето е воздушна вежба која го зголемува протокот на кислород во крвотокот и помага во зајакнување на белите дробови и ги елиминира токсините и непотребните материи од белите дробови. Подобро и подлабоко дишење, исто така, може да олесни некои симптоми на заболувања на белите дробови.