Шпанија: На производителите на цигари ќе им се наплати за отстранување на отпушоците

Според новите еколошки прописи во Шпанија, производителите на цигари ќе бидат принудени да ја платат сметката за отстранување на милиони отпушоци од цигари што ги фрлаат пушачите секоја година, пишува „Гардијан“.

Одлуката, која стапува на сила овој петок, е дел од пакетот мерки наменети за намалување на отпадот и зголемување на рециклирањето. Тоа вклучува забрана за еднократна употреба пластични прибор за јадење и чинии, памучни пупки, чаши од експандиран полистирен и пластични сламки, како и намалување на употребата на пластична амбалажа за храна.

Според „Гардијан“, законот е во согласност со директивата на Европската унија која ја ограничува употребата на пластика за еднократна употреба и има за цел да ги обврзе загадувачите да го исчистат загадувањето што го создаваат.

Производителите на цигари ќе бидат одговорни и за едуцирање на јавноста да не ги фрла догорчињата на јавни места, но останува нејасно како ќе се спроведе чистењето и колку ќе чини. Една каталонска студија процени дека чини меѓу 12 и 21 евро по жител годишно, што е вкупно до една милијарда евра. Се претпоставува дека тутунските компании ќе ги пренесат трошоците на потрошувачот, што ќе обезбеди уште еден поттик да се откаже од пушењето. Според минатогодишните владини статистики, околу 22% од Шпанците пушат (16,4 отсто од жените и 23,3 отсто од мажите) во споредба со просекот на ЕУ од 18,4 отсто.