ЕкономијаНовостиСвет

ШТЕДИТЕ ЛИ ПО ГЕРМАНСКИ ТЕРК? Еве колку успеваат да тргнат на страна Германците

   Време за читање 1 минута

И покрај високата инфлација, Германците не се откажуваат од штедењето. Според податоците на Федералното биро за статистика, лани во просек заштедиле 11,1 отсто од приходите, значително повеќе од другите земји во странство.

На пример, стапката на штедење во Италија била само 2,1 отсто, во САД 3,7 отсто, во Јапонија 5,4 и во Австрија 8,8 отсто. Само неколку земји имаат повисока стапка на штедење од Германија, а тоа се Холандија (12,7 отсто) и Швајцарија, која е и лидер во штедењето со стапка од 18,4 отсто.

Во првата половина од годината стапката на штедење во Германија благо порасна на 11,3 отсто. Тоа значи дека домаќинствата заштедиле околу 11,30 евра на секои 100 евра приход. Тоа одговара на просечно 260 евра по жител месечно, пренесува Globeecho.

Сепак, статистичарите посочуваат дека постојат големи разлики меѓу домаќинствата: во зависност од нивото на приход, животната состојба и индивидуалната тенденција за штедење.

– Додека некои домаќинства успеваат да остават значителна сума пари настрана, други немаат што да заштедат на крајот на месецот. Што веројатно се влошува со континуираниот раст на цените на секојдневните производи – објаснуваат експертите.

Добивките или загубите од акциите и промените на вредноста на недвижностите не се земаат предвид бидејќи не настанале од остварениот приход.

Фото: Shutterstock/Barat Roland