Што значат зголемените отпуштања за крипто индустријата?

Бидејќи резервоарите и платните списоци на крипто пазарите се намалуваат, набљудувачите веруваат дека тоа може да ја поттикне индустријата да им даде приоритет на апликациите од реалниот свет пред шпекулативните трансакции.

Последниот пад на крипто ги натера многу компании да ги намалат своите плати, бидејќи набљудувачите се прашуваат што би значело долг пад за индустријата да напредува.

На 14 јуни, Коинбаза најголемата американска крипто берза која излезе на берза минатата година, објави дека отпушта 18 отсто од својата работна сила – или околу 1.100 улоги со полно работно време.

„Пораснавме премногу брзо“, рече извршниот директор Брајан Армстронг.

Армстронг додаде дека компанијата планира „за најлошото“, вклучувајќи ја и веројатноста за „криптозима“ која „би може да трае подолг период“.

Две недели пред отпуштањата, берзата објави дека ќе ги поништи понудите за работа и ќе го паузира вработувањето.

„Иако разбирам дека компаниите треба да донесат тешки одлуки за време на овие исклучително предизвикувачки економски падови, горчливата пилула не е полесно да се проголта“, сподели Брет Муртаг, поранешен извршен асистент во Коинбаза.

Новоотпуштените вработени во Коинбаза се приклучија на брзорастечките редови на неодамна невработените во крипто. Минатата недела, извршниот директор на Крипто со седиште во Сингапур, Крис Марсалек, намали 5 отсто од својата работна сила, или 260 луѓе.

Американската берза Gemini отпушти речиси 10 отсто од своите вработени. Втората по големина берза во Латинска Америка, Бицо, кон крајот на минатиот месец објави дека отпушта 80 работници. БлокФи отпушти 20 отсто од својот персонал.

Како што неодамна отпуштените таленти се појавија на социјалните мрежи за да го известат светот, повеќе компании застанаа да понудат интервјуа за работа на оние кои се во неволја како Бинанс која понуди две илјади работни места за да ги замени оние кои неодамна беа распуштени.

 

 

Извршниот директор и претседател на Бинанс, Чанпенг Жао, продолжи: „Додека многу проекти и размени ќе се борат на мечкиниот пазар, многумина ќе се вратат посилни од порано. Оние кои искрено ќе пропаднат, ќе започнат нови проекти и ќе донесат критички поуки од ова искуство. Така расте една индустрија“.

Додека крипто-пазарот се кратераше во текот на изминатата недела, неколку инвестициски фирми и берзи се соочуваат со несолвентност, а Биткоин – врвната криптовалута – забележа пад од четвртина од својата вредност за неколку дена, додека втората по големина криптовалута, Етерум, падна за дури 35 проценти.

Со оглед на тоа што поголемите економски прогнози остануваат лоши со стравувањата од пораст на рецесијата, економистот Питер Шиф напиша на Твитер дека „ова е веројатно само првиот круг на отпуштања и предвесник на многу повеќе што ќе дојдат низ крипто екосистемот и пошироко“.

Пазарот се опоравува од комбинација на шокови: последното зголемување на каматните стапки на Федералните резерви на САД покажа дека инвеститорите ги префрлаат своите пари од поризични средства како крипто. Во меѓувреме, конфликтот Русија-Украина ги влоши проблемите со глобалната инфлација, со зголемување на цените на енергијата и храната.

Потоа, во мај, екосистемот Terra и неговиот алгоритамски стабилкоин УСТ пропаднаа, што доведе до домино ефект што неодамна го доведоа до паузирање на клиентот на крипто заемодавачот Целзиус, поради загриженоста за ликвидноста што предизвика дополнителна паника во индустријата.

„Компаниите кои собраа најмногу капитал и најмија најмногу персонал, сега сфаќаат дека се пребујни и се повлекуваат“, рече Чарли Силвер, извршен директор на Пермисион.ио

„Раниот капитал отиде во компании кои се засновани на трансакции, а на пазар на пад, трансакциите значително се забавуваат“. вели Силвер.

Многу пазарни набљудувачи со месеци предупредуваа на пад на индустријата, при што растечкиот период 2020-2021 година се карактеризира како брз раст врз основа на тешки шпекулации. Во 2021 година глобалните крипто договори урнаа рекорди, бидејќи финансирањето порасна за 713 отсто од година во година, бидејќи инвеститорите вложија пари во стартапите за крипто и НФТ.

Според истражувањето на СБ 25,2 милијарди американски долари ризичен капитал беа вметнати во крипто просторот во 2021 година, од кои повеќето беа насочени кон размена и протоколи на слој-1, со фокус на тргување, размена на услуги, инвестирање и заеми на средства.

„Верувам дека имаме премногу капацитет овде. Следниот бран на капитал ќе оди во апликации од реалниот свет кои го прават крипто полесен за користење“, рече Силвер.

И покрај падот, Силвер верува дека индустријата ќе продолжи да се развива. „Мечешкиот пазар нема да влијае на вистинските градежници. Акцијата за цените не треба да биде значајна за компаниите кои градат корисни апликации и создаваат вредна инфраструктура“.

Макроекономистот и едукатор на Веб 3, Таша Че, го повтори сличното мислење: „Повеќето проекти од овој циклус ќе изумрат во зима. Новиот бран проекти – тие ќе дојдат – ќе треба да се интегрираат со реалната економија: искористете го веб3 моделот за да го подобрите производството и дистрибуцијата на вистински производи и услуги.