ЕкономијаСветСветот на работникот

Што се случи со компанијата, која воведе минимална плата од 70.000 долари пред 5 години?

Што се случи со компанијата - Работник
120views

Ден Прајс е сопственик на компанијата Gravity Payments, кој пред пет години реши ниеден од неговите 120 вработени да не зeма плата помала од 70.000 долари годишно.

Оваа одлука го чинеше намалување на неговата лична заработка во износ од милион долари, но сепак ја спровел гледајќи дека многу луѓе се борат да преживеат со 40.000 или 50.000 долари и мораат да работат две работи.

На 31 година веќе беше милионер, а неговата компанија Gravity Payments, којашто ја започна уште во тинејџерските години, имаше 2.000 клиенти и вредеше милиони.

За да може на секој вработен да му обезбеди годишна заработка не помала од 70.000 долари, морал и самиот да поднесе финансиски жртви, па освен намалување на сопствената заработка морал да ги стави под хипотека своите две куќи и да се откаже од акциите. Без сомнеж, овој гест е за почит.

Кои се резултатите од неговиот потег, 5 години подоцна, прочитајте на следниот линк!