- Advertisement -
Правда

Штрајкот на таксистите ја блокирал престолнината, водачот бил уапсен

Штрајкот на таксистите ја блокирал престолнината, водачот бил уапсен - Работник
189views

Транспортерите во Еквадор со штрајк поради поскапување на горивата ја блокирале јужноамериканската држава.

Властите во Еквадор со воени возила ги превезувале граѓаните.

Advertisement

Претседателот Лењин Морено кои поради штрајкот прогласил вонредна состојба, ветил дека нема да се откаже од одлуката за укинување на субвенции за гориво, што преку ноќ ја дуплирале цената на дизелот и нагло ги зголемиле цените на бензинот.

Тој претходната ноќ рекол дека субвенциите се штетни за економијата, бидејќи чинеле милијарди во текот на годините.

Advertisement

Улиците на главниот град Кита биле преполни со луѓе кои поради штрајкот можеле до работа да дојдат само пешки.

Владата соопштила дека околу 350 луѓе се приведени поради блокирање на сообраќајот, попречување на јавниот превоз и напад на полиција.

Владата на Еквадор соопштила дека водачот на државното здружение на таксисти Хорхе Калдерон бил приведен поради парализирање на јавниот превоз, како и два регионални службеници.

 

Advertisement