- Advertisement -
ПравдаСветСветот на работникотСиндикат

Штрајк на работниците од приватната болница „Амеос “ во Германија

Штрајк на работниците - Работник
302views

Работниците во Амеос во Германија, приватна непрофитна болничка корпорација, побараа фер плати, обезбедени преку колективен договар. Но, компанијата ги крши нивните основни права на работа, меѓу нив и правото на преговори и правото на штрајк, со отпуштање на 14 работници и закана со уште 800 отпуштања наместо да седнат на масата за преговори.

Во сојузната земја Саксен-Анхалт на истокот на Германија, на пример медицинските сестри добиваат до 500 евра помалку од споредбените вработени во други болници. Но, Амеос одбива да потпише колективен договор со синдикатот Верди.

Наместо тоа, Амеос предлага „преговори“ со работните совети, кои тие со право ги одбиле. Во Германија, колективното договарање за плати и други основни услови е предност на синдикатите – само што можат, на крајот на краиштата, да ги повикаат работниците во штрајк.

Што е тоа што Верди го направи откако Амеос не реагираше на нивниот повик за преговори: синдикатот повика на краткорочен штрајк во ноември, со огромен одзив на работниците. Како одговор, а прилично без преседан во германската индустрија за здравствена заштита, Амеос отпушти 14 работници без претходно известување. Тие, исто така, се заканија дека ќе следат уште 800 отпуштања доколку продолжат со индустриската акција. Во време, кога министерствата за здравство и за труд работат заедно со засегнатите страни на задржување на медицински сестри за работа во болници за борба против „итна помош“, ова не е само шлаканица во лицето на работниците, туку е и закана за здравствената заштита за целиот регион. Како што се повеќе гласови во јавноста и во политиката повикуваат на комунализација на болниците, работниците сега започнаа со отворен штрајк. Тие се борат за подобри плати. Соодветната исплата исто така ќе помогне да најдете повеќе луѓе за здравствените професии. Соодветните здравствени услуги за регионот мора да бидат приоритет, а не само остварувањето на профит.

Не е прв пат Амеос да одбива колективно договарање. Слична ситуација се случи во регионот на Нидерсасен во 2014 година – откако Амеос ја откажа ЦБА што ја наследиле кога се приватизираа клиниките таму, беа потребни седум недели штрајк за да се натера компанијата повторно да потпише договор. Тие се исто така познати по екстензивно снабдување во странство и безмилосно реструктуирање на грбот на своите вработени. Амеос бара да го прошири својот бизнис во други европски земји. Тие имаат мали операции во Швајцарија и Австрија и бараат можности да ги преземат здравствените установи.