- Advertisement -
СветСветот на работникотСиндикат

Штрајк на 20 ноември на холандските вработени во болниците

Штрајк на 20 ноември - Работник
325views

Холандските работниците во болниците ќе штрајкуваат на 20 ноември барајќи повеќе вработувања за да може да справат со обемната работа, подобри услови, почитување за работното време и повисоки плати, пишува Европската Федерација на синдикати од јавен сектор – ЕПСУ.

Според ЕПСУ, овие мерки ќе осигураат професијата да остане атрактивна и на тој начин работниците ќе можат да им пружат поквалитетна нега на пациентите која тие ја заслужуваат. Штрајкот е дел од долгата кампања која започна со многу локални кации.

„Секторот опфаќа 200,000 работници. Тие се борат за нов колективен договор од 2018 година“, велат од ЕПСУ.

ЕПСУ им искажа солидарност.